Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj blatu masz w kuchni. Innej pielęgnacji wymaga drewniany, a innej kamienny i laminowany.
Zobacz, co robić, by zachować dobry wygląd blatu w Twojej kuchni
Blaty kamienne
Zrobiony najczęściej z granitu, marmuru czy bazaltu. Twardy, odporny na uszkodzenia i działanie wysokich temperatur, ale… wymagający. Czyść go miękką szmatką zwilżoną wodą lub specjalnym środkiem.
Nie stosuj środków zawierających kwasy, wybielacze i silikony. Blat stanie się matowy lub, co gorsza, odbarwi się.
Blaty laminowane
Najłatwiejszy w pielęgnacji. Nie ma potrzeby impregnowania i konserwowania go. Czyść go wilgotną szmatką nasączoną płynem do naczyń lub mleczkiem uniwersalnym. Dokładnie osuszaj!
Blat laminowany to zwykła płyta wiórowa pokryta warstwą laminatu – w kontakcie z wodą będzie ulegać pęcznieniu.
Blat drewniany
Wymaga zakonserwowania przed użytkowaniem! Olej lub lakier pozwolą ci ochronić drewno przed zniszczeniem, wnikaniem wody i wchłanianiem zabrudzeń, co znaczeni ułatwi późniejszą pielęgnację. Blat z drewna lakierowanego możesz myć uniwersalnym mleczkiem do czyszczenia.
Unikaj ostrych myjek. Blat olejowany część specjalnym płynem do drewna. Zawsze stosuj podkładki pod gorące naczynia – unikniesz brzydkich śladów na drewnie. Plamy po kawie, soku, wodzie, coli wycieraj natychmiast. Blat drewniany wymaga też okresowej konserwacji, np. raz w roku.